Elektrik projesi, yapıların, binaların elektrik tesisatı altyapısının yapılabilmesi için hazırlanan planlar, hesaplar, teknik şartnameler ve diğer evrakların tümünü içeren çalışmaların tamamıdır. Elektrik projeleri kapsamı içinde Aydınlatma Tesisatı, Priz Tesisatı, Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) Tesisatı, Kuvvet Tesisatı, Mekanik Ekipman Besleme, Busbar Tesisatı, Trafo Tesisatı, Jeneratör Tesisatı, Yıldırımdan Korunma (Paratoner) Tesisatı, Topraklama Tesisatı, Telefon Tesisatı, Data (Network) Tesisatı, Yangın Algılama İkaz ve Yönlendirme Tesisatı, Televizyon Tesisatı, Kapalı Devre Televizyon (CCTV) Tesisatı, Kartlı ve Kontrollü Geçiş Tesisatı, Seslendirme Tesisatı, Görüntülü veya Görüntüsüz Diyafon Tesisatı, Zil Tesisatı, Hemşire Çağrı Tesisatı, Sıramatik Tesisatı, Aydınlatma Otomasyon Tesisatı, İklimlendirme Otomasyon Tesisatı, Kolon Şemaları Planları, Teknik Hesaplar ve Teknik Şartnameler vardır. Elektrik projelerini hazırlanabilmesi için yapının mimari projesinin, statik projesinin ve mekanik tesisat (Temiz su, pis su, ısıtma-soğutma, havalandırma, yangın söndürme vb.) projesinin yapılmış olması gerekir. Elektrik tesisatının tasarımı yapının kullanım amacına uygun şekilde, teknik yönetmeliklerin belirlediği çerçeveler doğrultusunda ve binadaki diğer tesisatlara uyumlu olarak yapılır. Örnek vermek gerekirse; binanın ısıtma kazanının elektrikle çalışan aksamının çalışabilmesi için elektrik beslemesi yapılması, dolayısıyla elektrik projesinde çiziminin yapılması gerekir. Elektrik tesisatının binadaki diğer tesisatlar ile uyumsuz olması düşünülemez. Ayrıca binadaki mahallerin kullanımına uygun olmayan tesisat, hem kaynakların boşa harcanmasına hem de daha sonradan yapılması ya da değiştirilmesi gereken tesisat için harcanan para ve zamana mal olacaktır. Örneğin televizyon konulması öngörülen bir yere şebeke prizi ve televizyon prizi tesis edilmezse ileride mahal ya gerektiği gibi kullanılamayacak ya da ilave tesisat yapılması gerekecektir. Bunun gibi sorunlar yaşanmaması için elektrik projesinin tasarımı önem kazanmaktadır. Elektrik projelerinde ayrıca disiplinler arası uyumluluk da son derece önemlidir. Örneğin Yangın Alarm Panelinin konacağı yere elektrik enerjisini sağlayacak besleme ya da priz tesisatı yapılmazsa panelin çalışması sağlanamayacaktır. Elektrik Projesinin elektrik enerjisinin kullanıldığı her yerde olması kaçınılmazdır. Ancak son kullanıcılar elektrik projesinin önemi konusunda pek bilgi sahibi değildir. Günümüzde tüm mekanlarda elektrik enerjisi kullanılmaktadır ve kullanıldığı sürece de elektrik projesine ihtiyacımız olacaktır.
Elektrik projesi, elektrik tesisatının (kuvvetli akım ve zayıf akım tesisatları) yapılmasının düşünüldüğü bütün yapılar için hazırlanması gereken planlardır. Elektrik projesi, yapılması gereken tesisatların ilgili yönetmeliklere, yapıların kullanım amaçlarına uygun şekilde tasarlanarak uygulanabilirliğinin görülebilmesi ve uygulamacının yapacağı tesisatı her yönüyle görebildiği çalışmadır. Yapıların yapı ruhsatı alabilmeleri de ilgili kurumların onayını almış elektrik projelerinin olması şartına bağlıdır. Elektrik projesi, yapıların mimari, statik, mekanik, su, doğalgaz projeleri gibi olmazsa olmaz yapılması şart olan projelerdir. Yapıların elektrik projeleri olmaması durumunda yapılacak olan tesisatın nasıl yapılacağına dair hiç bir veri yok demektir. Elektrik projesi hem yapıların yapım aşamasında hem de daha sonraki dönemlerde tesisatta yapılacak revizyonlar ve ilaveler için son derece önemlidir.
Elektrik Projesi Çizimi geçmiş yıllarda yani bilgisayarların hayatımıza girmediği yıllarda kağıt üzerine el ile çizim yapılarak hazırlanıyordu. Bu çalışmalar hem zaman alıyor hem de düzeltme revizyon yapmaya pek imkan vermeyen yorucu çalışmalar oluyordu. Günümüzde bilgisayarlar hayatımızın her noktasında bize yardımcı olduğu gibi elektrik projesi çiziminde de aktif olarak kullanılmaktadır. Bilgisayarlar sayesinde yapılan çalışmalar büyük hız kazanmıştır. İki ya da üç boyutlu çizim yapmaya imkan veren programlar kullanılarak hazırlanan projeler kullanıcılarına büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Elektrik projesi çizimi yapabilmek için öncelikle binaların mekanların mahallerin gösterildiği bir altlık olması gerekir. Bu altlık mimari projelerdir. Mimari proje üzerine yapılması gereken tüm tesisatlar mahallaerin kullanım amacına uygun olarak tasarımlanır ve çizilir. Çizimler yapılırken ilgili yönetmeliklerde yer alan elektrik sembolleri kullanılır. Projelerde ayrıca bu sembollerin listesi ve ne anlama geldiklerine dair açıklamaları da bulunur. Elektrik projesinde hangi ekipmanın nereye ne şekilde konacağı, kablosunun hangi dağıtım ekipmanından hangi güzergah üzerinden çekileceği net bir şekilde anlaşılmalıdır. Elektrik projesinin tamamlayıcı bir ögesi de teknik şartnamedir. Teknik şartnamelerde, elektrik projesinde tam olarak gösterilemeyen hususlar ve tesisatlar ile ilgili detay bilgiler yer alır. Elektrik proje denilince genellikle akla sadece çizimlerin yapıldığı bir plan gelmektedir. Planların yanı sıra elektrik projeleri içerisinde tesisatlara ait kolon şemaları, detay çzimler ve hesaplar da yer almaktadır. Kolon şemaları, tesisatların plan üzerinde görünmeyen ekipmanlarının ve bina içerisindeki katlardaki dağılımının ve de kablolamasının daha sade ve anlaşılır şekilde ifade edildiği çizimlerdir. Kolon şemaları olmadan elektrik tesisatlarının anlaşılması çok daha zordur. Detay çizimler ekipmanların ve cihazların hangi özelliklerde, hangi boyutlarda olması gerektiğini ve montajının nasıl yapılacağı konularında net bilgiler veren çalışmalardır. Hesaplar, elektrik projelerinin en önemli unsurlarından biridir. Hesaplar olmadan kullanılacak cihazların kapasitelerini, çekilecek kabloların tip ve kesitlerini, aydınlatma armatür tip ve sayılarını belirlemek mümkün değildir. Elektrik projesi çizimi denildiğinde tasarımdan çizime, hesaplardan kolon şemalarına ve teknik şartnamelere kadar uzanan dikkat ve titizlik isteyen uzun bir çalışma akla gelmelidir. Elektrik projesi ile ilgili hizmetlerimize buradan ulaşabilirsiniz.
Yeni bağlantı için hazırladığımız elektrik projesi bina, konut veya işyerlerinin inşaat aşamasından önce yapılması gereken çalışmalardır. İlgili kurumların onayı alınarak tamamlanır. Elektrik projesinin tasarımından onaylatılmasına kadar olan süreçte müşterimizin en az maliyet ile yapının ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Yapı kullanıma başlanacağı zaman abonelik işlemlerinin sorunsuz şekilde yapılabilmesi için üzerimize düşen tüm çalışmayı zamanında eksiksiz yerine getirmeye çalışıyoruz.
Güç artırımı projesi ihtiyacı bazen kaçınılmaz olmaktadır. Peki güç artırımı projesi neden yapılır. Yapının, binanın ya da bağımsız bölüm dediğimiz dükkan, işyeri ve ya konutun mevcut elektrik aboneliği kapsamında tesis edilen tesisatın yeterli gelmemesi durumunda yapılan projedir. Örneğin, 5 kW güç ile çalışacak şekilde yapılan tesisatın yeni ihtiyaçlar çerçevesinde ilave olan 25 kW gücündeki bir cihazı ya da cihazları çalıştırabilmesi mümkün değildir. Bir başka örnek; tek faz ile çalışan bir işyerinin 3 faz ile çalışan yeni cihazlar aldığında mevcut elektrik altyapısı yeterli olmayacaktır. Bunun gibi durumlarda güç artırım projesi yapmak kaçınılmazdır. İlgili yerel elektrik dağıtım şirketi (Ankara'da Enerjisa Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.) teknik şartnamelere uygun hazırlanmış bir proje istemektedir. Güç artırımı projesi mevcut tesisatın yanında yeni yapılacak tesisatı ve revizyon yapılacak kısımların gösterildiği yeni bir proje olarak hazırlanmaktadır. Müşterilerimizin kısa süre içinde sorun yaşamadan ihtiyaçlarını karşılayabilmek için gerekli çalışmaları yaparak güç artırım projelerini hazırlıyoruz ve ilgili kurumlardan onaylatıyoruz.
Mevcut abonelikleri olan bina içerisindeki mevcut bağımsız bölümlere (depo, dükkan, konut, işyeri vb.) ya da yeni eklenen bağımsız bölümlere elektrik aboneliği yaptırabilmek için ek bağlantı (kolon rabıt) projesi hazırlanması gereklidir. Gerek müşterilerimizin istekleri doğrultusunda gerekse bizim yönlendirmemizle yapılması gereken tesisat için yeterli nitelikteki elektrik projelerini tasarlayıp ilgili kurumlara (Ankara'da Enerjisa Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.) onaylatıyoruz. Mevcut tesisat varsa yeterliliğini kontrol edip gerekiyorsa revizyon yapılması konusunda müşterilerimizi uyararak sorunsuz bir abonelik ve bağlantı yapılması için çalışıyoruz.
Bazı durumlarda elektrik kullanıcılarının ihtiyaçları değişebilmektedir. Örneğin 1 faz ile elektrik kullanan bir elektrik abonesi zaman içerisinde 3 faz ile çalışan bir cihaz çalıştırabilmek için 3 fazlı aboneliğe geçmek istemektedir. Ya da mevcut tesisatına yeni eklenen elektrikli cihazların eklenmesi ile mevcut elektrik tesisatının yetersiz kaldığı durumlarda güç artırımı projesi yaptırma ihtiyacı duymaktadırlar. Biz de kullanıcıların elektrik enerjisini en sağlıklı şekilde kullanabilmeleri için ilgili teknik şartnamelere uygun olarak gerekli hesapları yaparak projelerimizi hazırlıyoruz. Elektrik tesisat ekibimizle isterseniz tesisatınızda gerekli düzenlemeleri yaparak tesisatı yeni aboneliğe hazır hale getiriyoruz.
Çoğu işyeri-dükkanı olan müşterilerimiz mevcut dükkanlarının dekorasyonlarını zaman zaman değiştirmek istemekte. Bazı müşterilerimiz de yeni devraldıkları dükkanlarında yeniden elektrik tesisatı yaptırmak zorunda kalmaktadırlar. Bunun gibi durumlarda dükkan ya da işyerlerinin yeni çalışma koşullarına uygun kurmaya çalıştıkları düzenlerine göre tasarımlarımızı yaparak (zayıf akım ve kuvvetli akım tesisatları) projelerimizi hazırlıyoruz. Gerekiyorsa güç artırımı projesi ya da ek bağlantı (kolon rabıt) projeleri hazırlayarak müşterilerimizin hem uygulama projelerini hem de yasal prosedürleri bir arada yaparak müşterilerimize kolaylık sağlıyoruz.
Günümüzde elektrik enerjisinin girmediği neredeyse hiç bir mekan veya bina kalmamıştır. Büyük kentlerin keşmekeşinden uzaklaşıp, doğaya yakın şehirden uzak kalmak isteyenler için bir alternatif de hobi bahçeleridir. Çok basit yapıların yanında neredeyse yaz kış ikamet edilebilecek özelliklerde binalar inşa edilmektedir. Dolayısıyla elektrik enerjisine hobi bahçelerinde de ihtiyaç duyulmaktadır. İmar barışından yararlananlar bu hizmetleri daha kolay alabilmektedirler. Müşterilerimizin sorunsuz bir şekilde elektrik aboneliklerini yapabilmeleri için gerekli olan elektrik proje çizimlerini yapıyoruz. İstenirse tecrübeli teknik ekibimizle elektrik tesisatınızın uygulamasını yapıyoruz. Ve müşterilerimizin elektrik abonelik işlemlerini en kısa zamanda ve sorunsuz yapmalarını sağlıyoruz.
Telif Hakkı © 2018 ANKARA ELEKTRİK - Tüm Hakları Saklıdır.